Småkakor med apelsin och vallmo

Datum02.05.22
Text avFrida Bornholt
ÄmneFriday Fika

Småkakor med apelsin och vallmo

Ingredienser apelsincurd

  • 2 dl apelsinjuice + zest ifrån 1 apelsin
  • 2 ägg
  • 2 äggulor 
  • 1,5 dl socker
  • 75 g smör  

Ingredienser kakor

  • 250 g vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 115 g smör, rumstempererat
  • 170 g strösocker
  • 1 ägg
  • 1 tsk vaniljpulver 
  • 2 tsk mjölk
  • 1 msk vallmofrön 


GÖR SÅHÄR

Dags att baka

Curd

  1. Sjud alla ingredienser på medelvärme förutom smöret tills det blir en kräm. OBS! Låt ej koka. 
  2. Tag av kastrullen från plattan och rör i smöret. 
  3. Låt svalna.

Kakor

  1. Blanda snabbt ihop alla ingredienser.
  2. Tag degbollen och kyl ner den i kylskåpet i minst en timme. 
  3. Sätt ugnen på 190°C, vanlig ugn.
  4. Kavla ut degen på ett välmjölat underlag till en jämn tjocklek på drygt 3-4 mm. Stansa ut rundlar och lägg kakorna på plåtar täckta med bakplåtspapper. Stansa sedan ut en rundel i mitten på häften av kakorna.
  5. Baka i ugn tills de är gyllene, ca 7- 10 min
  6. Låt kakorna svalna 
  7. Bred ut apelsincurd på kakor utan stansat hål och lägg sedan på kakor med stansat hål som lock.