Småkakor med apelsin och vallmo
Datum02.05.22
Text avFrida Bornholt
ÄmneFriday Fika
Småkakor med apelsin och vallmo
Ingredienser apelsincurd
- 2 dl apelsinjuice + zest ifrån 1 apelsin
- 2 ägg
- 2 äggulor
- 1,5 dl socker
- 75 g smör
Ingredienser kakor
- 250 g vetemjöl
- 0,5 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 115 g smör, rumstempererat
- 170 g strösocker
- 1 ägg
- 1 tsk vaniljpulver
- 2 tsk mjölk
- 1 msk vallmofrön
GÖR SÅHÄR
Dags att baka
Curd
- Sjud alla ingredienser på medelvärme förutom smöret tills det blir en kräm. OBS! Låt ej koka.
- Tag av kastrullen från plattan och rör i smöret.
- Låt svalna.
Kakor
- Blanda snabbt ihop alla ingredienser.
- Tag degbollen och kyl ner den i kylskåpet i minst en timme.
- Sätt ugnen på 190°C, vanlig ugn.
- Kavla ut degen på ett välmjölat underlag till en jämn tjocklek på drygt 3-4 mm. Stansa ut rundlar och lägg kakorna på plåtar täckta med bakplåtspapper. Stansa sedan ut en rundel i mitten på häften av kakorna.
- Baka i ugn tills de är gyllene, ca 7- 10 min
- Låt kakorna svalna
- Bred ut apelsincurd på kakor utan stansat hål och lägg sedan på kakor med stansat hål som lock.