Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få 15% på ditt nästa köp!

Kanelgifflar med chai

Datum04.10.22
Text avSagaform
ÄmneFriday Fika, Samarbeten, Traditioner

Kanelgifflar

Ingredienser gifflar, ca 20 st

  • 25 g jäst
  • 100 g smör, rumstempererat 
  • 2,5 dl mjölk 
  • 570 g mjöl , ca 9,5 dl 
  • 1 ägg 
  • 1,5 msk malen kardemumma
  • 1 dl socker 
  • 1 nypa salt 
  • 1 st chaipulver Ingredienser vispad vaniljpannacotta

Fyllning


  • 1 dl socker 
  • 150 g smör
  • 1 dl riven mandelmassa 
  • 1 msk kanel 
  • 0,5 msk kardemumma 

Topping

  • Brynt smör och kardemummasocker 

GÖR SÅHÄR

Dags att baka

Gör såhär



  1. Lös upp jästen i en bunke, värm mjölken till 37 grader och tillsätt chaipulver. Slå det över jästen, blanda runt så att jästen löser upp sig.
  2. Tillsätt resterande ingredienser, förutom smöret, ta inte allt mjöl på en gång. 
  3. Blanda ihop degen långsamt med krok i några minuter. Tillsätt mer mjöl om degen känns kladdig. Kör degen 10 minuter i maskin till full gluten. 
  4. Lägg ut degen på ett mjölat bord och låt vila 30 minuter.
  5. Fyllning: Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen.
  6. Kavla ut degen 3 mm tjock och cirka 95- 100 cm lång och 20 cm bred.
  7. Stryk på ett jämt lager med fyllning. Rulla ihop degen till en lång rulle. Dela i 4-5 cm breda bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper och platta till varje bulle lite lätt med handen. Låt jäsa minst 90 minuter under plastfolie. 
  8. Sätt ugnen på 200 grader. 
  9. Pensla bullarna med ägg. Grädda mitt i ugnen i 9 - 11 minuter, ta ut och låt svalna helt.
  10. Pensla med brynt smör och kardemummasocker.