Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få 15% på ditt nästa köp!

Rödbetskaka

Datum05.06.22
Text avFrida Bornholt
ÄmneFriday Fika

Småkakor med apelsin och vallmo

Ingredienser rödbetskaka

  • 2 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver 
  • 1,5 tsk kanel
  • 1,5 tsk malen ingefära 
  • 0,5 tsk salt
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl hel förkokt rödbeta 
  • 1,5 dl rapsolja 
  • Valnötter, rödbetsgroddar och oxalis till dekoration


Ingredienser brynt smörfrosting


  • 400 gram smör
  • 4 dl florsocker
  • 600 gram cream cheese, kylskåpskall
  • 2 tsk vaniljpulver



GÖR SÅHÄR

Dags att baka

Rödbetskaka

  1. Sätt ugnen på 175°C, vanlig ugn.
  2. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljpulver, kanel, ingefära och salt i en bunke. 
  3. Vispa ägg och strösocker poröst i en annan bunke.
  4. Riv rödbetan fint. 
  5. Tillsätt rödbeta och rapsolja i äggblandningen. 
  6. Sikta ner mjölblandningen. Häll smeten i en klädd och smord springform 22 cm. 
  7. Grädda i mitten av ugnen 45–55 minuter, känn med en sticka att kakan är klar. Ta ut och låt svalna helt.

Brynt smörfrosting

  1. Bryn smöret och låt det sedan stå i kylen tills det är fast igen.
  2. Vispa smöret i ca 5 minuter tills det blir vitt och fluffigt. Tillsätt florsocker och vispa i någon minut till.
  3. Tillsätt cream cheese och vanilj och vispa tills allt är blandat och du har en fast frosting. 



Montering:

  1. Dela kakan på tre eller fyra och spritsa med rundtyll över hela kakan. Lägg på den andra delen och spritsa även där med rundtyll. 
  2. Garnera med oxalis, rödbetsgroddar och valnötter.