Klassisk sockerkaka med lingon och kolasås

Datum22.03.22
Text avFrida Bornholt
ÄmneFriday Fika

Klassisk sockerkaka med lingon och kolasås

Ingredienser sockerkaka

  • 4  ägg
  • 2,5 dl socker 
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk vaniljpulver 
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 150 g frysta lingon  

Ingredienser kolasås

  • 2 1/2 dl grädde
  • 3 msk socker
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 1 msk smör

GÖR SÅHÄR

Dags att baka

Sockerkaka

  1. Sätt ugnen på 175°C, vanlig ugn. 
  2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. 
  3. Smält smöret och häll i mjölken. 
  4. Blanda ihop vaniljpulver, vaniljsocker, mjöl och bakpulver. Sikta ner det i äggblandningen. Vänd till sist i lingon och smörblandningen. 
  5. Smörj och mjöla en sockerkaksform, ca 2 liter stor.
  6. Häll i smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 30min, kontrollera med sticka för att se så att kakan är klar. 
  7. Ta ut sockerkakan och låt svalna helt innan du häller över kolasåsen.

Kolasås

  1. Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp under omrörning. 
  2. Koka sedan på ganska stark värme, utan lock, tills såsen tjocknat och fått fin ljusbrun färg, ca 10-20 minuter.
  3. Ta kastrullen från värmen och rör i smöret. Låt kallna.
  4. Häll över sockerkakan innan servering.