Klassisk sockerkaka med lingon och kolasås
Datum22.03.22
Text avFrida Bornholt
ÄmneFriday Fika
Klassisk sockerkaka med lingon och kolasås
Ingredienser sockerkaka
- 4 ägg
- 2,5 dl socker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 tsk vaniljpulver
- 50 g smör
- 1 dl mjölk
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 150 g frysta lingon
Ingredienser kolasås
- 2 1/2 dl grädde
- 3 msk socker
- 1/2 dl ljus sirap
- 1 msk smör
GÖR SÅHÄR
Dags att baka
Sockerkaka
- Sätt ugnen på 175°C, vanlig ugn.
- Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
- Smält smöret och häll i mjölken.
- Blanda ihop vaniljpulver, vaniljsocker, mjöl och bakpulver. Sikta ner det i äggblandningen. Vänd till sist i lingon och smörblandningen.
- Smörj och mjöla en sockerkaksform, ca 2 liter stor.
- Häll i smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 30min, kontrollera med sticka för att se så att kakan är klar.
- Ta ut sockerkakan och låt svalna helt innan du häller över kolasåsen.
Kolasås
- Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp under omrörning.
- Koka sedan på ganska stark värme, utan lock, tills såsen tjocknat och fått fin ljusbrun färg, ca 10-20 minuter.
- Ta kastrullen från värmen och rör i smöret. Låt kallna.
- Häll över sockerkakan innan servering.