Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få 15% på ditt nästa köp!

Söndagsmiddag med Ida Engdahl, @kullgardsida

Datum13.10.22
ÄmneSamarbeten, Traditioner

Söndagsmiddag med Ida Engdahl, @kullgardsIda


På en gård från 1850-talet bor Ida Engdahl, hennes man Henrik och sonen Oscar. Den vita, idylliska herrgården i Lerums skogar är en familjetradition i sig. Ida bor på Kullagården som femte generation och driver den idag tillsammans med sina föräldrar. Hennes stora passion är mat, smak och inredning – gärna svenskt, hållbart och närodlat. Till vardags jobbar Ida på bank men drömmer om att öppna en pop-up restaurang och ett Airbnb. – Tänk att få skapa upplevelser för alla sinnen!



Cannelloni a la Kullgardsida

Tomatsås

1 stor schalottenlök, skivad

1 vitlök, hackad

1/2 chili, hackad

2 burkar tomater ( gärna Pelati)

Salt 

svartpeppar 

Balsamvinäger 

Olja till stekning

 

Stek lök, vitlök och chili i lite olja till de mjuknar. Häll på tomaterna och låt puttra i 20 min på medeltemperatur till en tjock sås. Smaka av med salt, svartpeppar och balsamvinäger. 

Bechamelsås

15 g smör

2 msk vetemjöl 

2,5 dl grädde

2,5 dl mjölk

Salt

Svartpeppar 

1/3 muskotnöt 

 

Smält smöret, vispa ner mjölet och addera sedan mjölk och grädde under tiden man vispar. Låt puttra (försiktigt) till en tjock sås, rör hela tiden. Smaka av med salt, peppar och riven muskotnöt 

 


Spenat och ricottaost 

250 g fryst hackad spenat, tinad

250 g ricotta 

150 g parmesan, fin riven

1 ägg

1/2 citron, saften

Salt 

Svartpeppar 


Ca 250 g pastarör, ca 18-22st

 

Låt den tinade spenaten rinna av, blanda sedan med övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar. Lägg i en spritspåse för att sedan enkelt fylla pastarören.

 


Montering

Börja med att lägga tomatsåsen i botten på en ugnssäker form. Fyll pastarören och lägg en efter en på tomatsåsen. Toppa med bechamelsåsen och avsluta sedan med lite extra parmesan. 

 

Baka i ugnen på 200 grader i ca 20-25 min tills pastan är färdig och cannellonin har fått fin färg. 


-

Vilka traditioner värnar du mest om?

-

Eftersom vi bor på landet och har skogen som närmsta granne gillar jag alla tillfällen vi får när vi kan kombinera allt som jag älskar, Mat, Vänner och Natur. Midsommar är en härlig dag som brukar innehålla alla dessa element men min favoritårstid är hösten så svampplockardagar eller söndagsmiddag med en massa levande ljus slår det mesta. 


-

Vad ska man tänka på när man firar eller skapar traditioner tycker du? 

-

Att inte göra det så komplicerat, det viktigaste är att man skapar tillfällen att ses. För mig är traditioner med mina vänner och deras barn extra viktiga. Det blir win-win för stora som små. Välj mat som enkelt kan ställas fram på middagsbordet som en rykande het cannelloni, lite goda ostar och lite vin. Ett annat alternativ är mat som kan förberedas någon dag innan så det mesta redan är klart när gästerna kommer. 

Ida dukar upp för söndagsmiddag

  • 4

Glöm inte osten till maten

  • 3

-

Har du ärvt eller fört vidare någon tradition, till exempel från när du var liten? 

-

När jag var liten så bjöd alltid mina föräldrar in sitt kompisgäng varje lucia för att hugga gran, stöpa ljus, baka pepparkakshus och göra glögg varje år. Jag har alltid älskat dessa julfester så nu har min man och jag skapat oss vår egen lilla jultradition där vi bjuder in våra kompisar för att hugga gran och äta en god middag tillsammans. 


-

Berätta om din tradition med söndagsmiddag? Hur ofta infinner sig den här traditionen? Hur startade den och vad betyder den?

-

Söndagsmiddagen gillar jag extra mycket, det finns något avslappnat att samla vänner en söndagseftermiddag eller kväll, duka upp god mat och vin, prata om vad som har hänt i veckan eller om saker man ser fram emot. Ofta så har man så mycket aktiviteter på veckodagarna så söndagar brukar passa perfekt för att samla nära och kära. Hösten och vintern är perfekt för söndagsmiddagar. Det är svårslaget med massa levande ljus, en sprakande brasa, god mat och umgänge. 


Följ Ida på @kullgardsida på Instagram!