Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få 15% på ditt nästa köp!

Svampsoppa i skogen med Ida Engdahl, @kullgardsIda

Datum13.10.22
ÄmneSamarbeten, Traditioner

Svampsoppa i skogen med Ida Engdahl, @kullgardsIda


På en gård från 1850-talet bor Ida Engdahl, hennes man Henrik och sonen Oscar. Den vita, idylliska herrgården i Lerums skogar är en familjetradition i sig. Ida bor på Kullagården som femte generation och driver den idag tillsammans med sina föräldrar. Hennes stora passion är mat, smak och inredning – gärna svenskt, hållbart och närodlat. Till vardags jobbar Ida på bank men drömmer om att öppna en pop-up restaurang och ett Airbnb. – Tänk att få skapa upplevelser för alla sinnen!



Trattkantarellsoppa 4 personer

1 bananschalottenlök

3 dl förvälld trattkantarell svamp 

2 msk smör 

1-2 msk vetemjöl 

7 dl mörk oxbuljong (tärning fungerar fint) 

2 dl vispgrädde 

2 dl röd mjölk 

1 dl creme fraiche 

0,5 msk soja 

5 krossade rosépepparkorn 

Knappt 1 dl portvin 

Salt och svartpeppar 

Gnutta citronsaft 

Grönmögelost och bröd till servering 


Hacka schalottenlöken fint och stek den tillsammans med svampen på medeltemperatur i lite smör. Salt och peppra lite. Tillsätt lite vetemjöl och rör runt och så det sprider sig väl. Tillsätt buljongen, grädden, mjölk och låt koka upp. Tillsätt creme fraîches, soja, rosépeppar och portvin och låt sjuda i 20-30 min. Smaka av med salt, peppar och lite citronsaft. Servera med ett gott bröd och grönmögelost.


-

När vi säger traditioner – vad tänker du då? Vad innebär traditioner för dig?

-

Traditioner för mig innebär att samla vänner eller familj för att umgås tillsammans, gärna njuta av god mat och dryck. Personligen så skapar jag gärna nya traditioner men håller också fast i de som rotat sig. Viktigast är att inte bara se traditioner som de klassiska högtiderna, det blir mer värdefullt om man hittar något en vanlig höstdag i oktober.


-

Berätta om hösttraditionen i skogen

-

Då vi bor på landet har vi möjlighet att enkelt gå ut i skogen, packa väskan full av godsaker och filtar. Jag tycker det är viktigt att uppskatta det som man ofta tar för självklart, som man har utanför dörren eller framför näsan. Svamppromenaden på hösten har blivit ett sådant tillfälle. Det uppskattas av våra vänner som kommer hit lika mycket som av oss. Barnen springer runt och letar svampar som det vore en skattjakt och efteråt njuter vi gärna av det vi fyndat - en värmande, höstig trattkantarellsoppa. 


Idas favoriter i svampskogen

  • 5

Ingen svamp promenad utan karl-johan

  • 3

-

Du som har en matpassion, hur viktig del är maten för dig i en tradition? 

-

Oavsett tradition så får maten gärna stå i centrum för mig. Det är en möjlighet att testa något nytt i matväg, byta ut det ”vanliga” och ta in några råvaror som är i säsong. Jag ser tradition som en inspiration och möjlighet att laga god mat helt enkelt. Men mat är också är ett sätt att njuta tillsammans och göra en tradition ännu mer speciell.


-

Har du rena mattraditioner? 

-

Att följa säsong och de råvaror som är aktuella just då är en tradition i sig för mig. På våren längtar man efter de första primörerna, enkel och lätt mat. När sommaren kommer använder man gärna grillen och lagar fräscha, gröna tillbehör. Om man har tur och lite tålamod bjuder gärna skogen på sitt guld och det blir mycket svamp på hösten. Listan kan göras lång… När det gäller mat och traditioner tycker jag dock att man ska välja mat man tycker om.


Följ Ida på @kullgardsida på Instagram!